Hrnkový koláč od Katky Szaffnerové
12. 4. 2009
Základní recept:
- 2 hrnky mouky (různé druhy - např. 1,5 hrnku špaldové a 0,5 hrnku BIO hladké)
- 1 hrnek cukru (příp. 3/4 třtinového nebo fruktózy)
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vajíčka
- 1 prášek do pečiva (příp. 1/2 vinného kamene - přírodního bezfosfátového prášku do pečiva)
Vše dobře smíchat a nalít na vymazaný plech. Navrch dát ovoce. Peče se na 220 stupňů cca 30-40 minut.
Variace od Katky Szaffnerové:
- bábovka - část těsta oddělíme a přidáme do něj kakao nebo karob
- makovec - přidat 1 hrnek mletého máku a nastruhané kůry z citrónu
- ořechový dort - přidat 1 hrnek mletých ořechů
Variace od Lenky PM:
- citrónový koláč - navrch dát nakrájené BIO citróny i se slupkou (variace pro ty, kteří nemají rádi tak sladké)
- rybízový mokrý koláč - navrch dát mírně rozmrazenou rybízovou směs (rozmačkaný rybíz s cukrem)
Lze přidávat i žmolenku (ve stejném poměru tuk, polohrubá mouka, cukr).
- 2 hrnky mouky (různé druhy - např. 1,5 hrnku špaldové a 0,5 hrnku BIO hladké)
- 1 hrnek cukru (příp. 3/4 třtinového nebo fruktózy)
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 vajíčka
- 1 prášek do pečiva (příp. 1/2 vinného kamene - přírodního bezfosfátového prášku do pečiva)
Vše dobře smíchat a nalít na vymazaný plech. Navrch dát ovoce. Peče se na 220 stupňů cca 30-40 minut.
Variace od Katky Szaffnerové:
- bábovka - část těsta oddělíme a přidáme do něj kakao nebo karob
- makovec - přidat 1 hrnek mletého máku a nastruhané kůry z citrónu
- ořechový dort - přidat 1 hrnek mletých ořechů
- citrónový koláč - navrch dát nakrájené BIO citróny i se slupkou (variace pro ty, kteří nemají rádi tak sladké)
- rybízový mokrý koláč - navrch dát mírně rozmrazenou rybízovou směs (rozmačkaný rybíz s cukrem)
Lze přidávat i žmolenku (ve stejném poměru tuk, polohrubá mouka, cukr).
15236
(jana, 12. 10. 2013 16:55)